Na Slovensku máme veľa dobrých syrov, no na pultoch obchodov sa mnohé z nich neobjavujú. Dôvod je jednoduchý, vyrábajú ich malí producenti, ktorí predávajú svoje syry a mliečne výrobky priamo z dvora, v malých obchodoch či na farmárskych trhoch. Slováci nedajú dopustiť na svoje biele zlato – bryndzu. Pravá bryndza je z ovčieho mlieka, ale vyrába sa aj z kravského mlieka, prípadne ich kombináciou. V bežných obchodných reťazcoch nájdete najčastejšie syry a mliečne výrobky vyrobené z kravského mlieka, ale nájdu sa medzi nimi aj ovčie a kozie slovenské špeciality.
Mnoho ľudí si život bez syra nedokáže predstaviť. Konzumujú ho denno denne nielen preto, že im chutí, ale aj preto, že prospieva nášmu zdraviu. Naša krajina sa môže pochváliť syrmi vysokej kvality, aké nemajú vo svete obdobu. Väčšina syrov, ktoré sa na Slovensku vyrábajú, nie sú zrejúce, ale čerstvé alebo údené syry. Každý dobre pozná typické slovenské špeciality, medzi ktoré patria oštiepky, parenice, korbáčiky a nite, ktoré si môžete zakúpiť v údenej alebo neúdenej podobe. Starostlivosť o zrejúce syry je naozaj náročná, pretože o syry v zrení je potrebné sa starať až 24 mesiacov, denne ich utierať a čistiť police, na ktorých sú uložené.
Chutné slovenské syry nájdete v predajniach MILK AGRO
Čerstvé, zdravé, chutné a naše slovenské – presne takéto sú syry značky SABI, ktoré nájdete predovšetkým v predajniach MILK AGRO. V MILK AGRO letáku nájdete každý týždeň ponuku širokého sortimentu čerstvých, zrejúcich syrov a syrových nátierok. Aktuálny online leták MILK AGRO nájdete na stránke Letado.com/sk. Zákazníci si pochvaľujú Eidamský typ syra holandského pôvodu pod názvom Sabinovská tehla, ktorý sa dá využiť v teplej aj v studenej kuchyni. V letáku MILK AGRO však často nájdu aj tavené syry Sabina a Volovec alebo obľúbený a zdravý Cottage Cheese biely alebo s pažítkou.
Syry ďalších známych obchodných reťazcov
Ak si pravidelne listujete Lidl akčné letáky, určite poznáte značky Pilos, Bluedino a Milbona. V letákoch Lidl totiž pravidelne nájdete Lidl syry v akciových cenách. V jarných mesiacoch zákazníci častejšie vyhľadávajú napríklad Balkánsky syr alebo Feta syr, ktoré sú vhodné do zdravých jarných zeleninových šalátov. Aj ďalší známy reťazec Kaufland ponúka prostredníctvom svojho Kaufland letáku syry pod značkou Kaufland. Najznámejšie sú už tradične druhy Eidam a Gouda, ale aj Balkánsky syr, Mozzarella alebo aj pestrá ponuka syrov z pultového predaja. Na zľavovom portáli Kaufino už tradične nájdete online letáky všetkých známych obchodov a obchodných reťazcov, medzi nimi na prvých miestach aj leták Lidl a Kaufland online leták.
Ako si vybrať v obchode kvalitný syr
Ponúkame vám pár tipov, čo si je potrebné všímať na etikete, keď chcete v obchode kúpiť kvalitné syry. Všímajte si predovšetkým tieto údaje na etikete:
- obsah tuku v sušine,
- prítomnosť rastlinných tukov a iných prísad,
- prítomnosť tzv. éčiek, ktorými sa predlžuje trvanlivosť.
Vedeli ste, že syr alebo syrový produkt musí obsahovať aspoň 30 % tuku v sušine, a že poctivá bryndza musí obsahovať minimálne 51 % ovčieho mlieka?
Ako vzniká syr
Základom prípravy syra je mlieko s obsahom tuku podľa potrieb konečného produktu a štartovacie kultúry. V niektorých prípadoch je potrebné pridať kvôli obsahu tuku aj smotanu. Na výrobu syra je potrebný chlorid vápenatý, pretože bez neho by nebolo mlieko dostatočne sýriteľné. V praxi to znamená, že syr by bez neho nebolo možné vyrobiť. Rovnako dôležité sú aj štartovacie kultúry, ktoré zaisťujú, aby bol proces kysnutia mlieka optimálny. Medzi štartovacie kultúry patrí jogurt, kyslá smotana, sušená smotanová kultúra, ale aj rôzne zmesi namiešané tak, aby vyhoveli konkrétnym druhom syrov.
Syr vzniká tak, že sa mlieko so štartovacími kultúrami zahreje a následne zrazí. Pomôže tomu syridlo alebo kyselina mliečna, ktorá sa využíva hlavne pri výrobe čerstvých syrov a vďaka pôsobeniu ktorej získame tvaroh. Syridlo je vhodné pre väčšinu syrov a najlepšie je ako enzým zo žalúdkov ešte neodstavených teliat.
Recept na lahodný domáci syr bez použitia syridla
Na tento recept sa najlepšie hodí plnotučné mlieko so šetrnou pasterizáciou, napríklad mlieko z mliekomatu. Na prípravu približne dvoch porcií budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1l kvalitného plnotučného mlieka
- sušené bylinky a koreniny podľa chuti
- soľ (môže byť morská)
- ocot (klasický alebo jablčný)
Postup:
- Mlieko vylejeme do hrnca, pridáme bylinky, koreniny a soľ.
- Necháme zovrieť, potom odstavíme a pridáme ocot, premiešame.
- Počkáme, kým sa mlieko začne zrážať a dáme ešte na cca 1 minútu zohriať.
- Prelejeme cez husté sito (alebo plátno či gázu) a necháme vychladnúť.